Ceviz, Genus Juglans ağacından çıkan yenilebilen bir tohumdur.
Karvulmamış iç ceviz n-3
fatty acid içerir ve antioxidants yüzdesi de yüksektir. N-3 fatty acid halk arasında bilinen adı ile
Omega-3 fatty acids genelde balık yağında, keten tohumunda bulunur. Yenilebilir
tohumlarda sadece iç cevizde omega-3 in bulunması ceviz e sağlıklı yenilebilir
tohum ünvanını vermiştir. The Journal of the American College of Nutrition dergisin deki bir araştırmaya göre ceviz ve
ceviz yağı stress i azalttığı da söylenmektedir. Yine başka bir çalışmada ise
ceviz tüketimi fazla kilolu yetişkinlerde
vücut yağ kullanımını geliştirdiği
söylenmektedir.
Verilere göre, Türk
halkı en çok ceviz tüketiyor. Yılda, kişi başı yaklaşık 2,86 kilogram ceviz
tüketiliyor. Ülkemizdeki ceviz üretimi 2011 verilerine
göre 177.298 tondur.
Ceviz üretiminin yetersiz
olduğu Türkiye'de, 11 ayrı ülkeden ceviz ithalatı yapılıyor. Bulgaristan,
Moldova, Kırgızistan, Türkmenistan gibi ülkelerden çok düşük fiyatlarla Çin
mallarında olduğu gibi ceviz ithal edilmektedir. Daha kaliteli ceviz ise Şili ve ABD den ithal edilmektedir.
Ceviz ithalinde KDV oranı %1, gümrük vergi oranı ise %43,2′dir.
Şili
cevizinin kalitesi dünyada genelinde bilimekte ve gerek müşteriler gerekse
ithalatçılar arasında tercih edilmektedir. Şili de ceviz üretimi Mart ayında
başlamasına rağmen, ürün fiyatı Nisan ayında belirlenir ve Mayıs ayından
itibaren ürün ithalata hazır olur.
Şili
cevizini ithal etmek isteyenerin aşağıdaki bilgiler ile birlikte info@eastbazaar.net adresine email gönderdikleri
takdirde, sizinle irtibata geçebiliriz.
- Şirket bilgieri (Şirket adı, vergi numarası, adres, telefon, ilgili şahıs)
- Ne çeşit ürün isteniyor? (kabuklu, kabuksuz)
- Eğer iç ceviz isteniyorsa, ne çeşit isteniyor? (Kelebek ceviz, kırık parça ceviz)
- Ne renk iç ceviz isteniyor?
- Ne kalibrede ceviz isteniyor?
- Sipariş miktarı nedir?
- Paketlenme şekli nasıl isteniyor?
- Sipariş devamlılığı varmı? (bir kereye mahsus, devamlı sipariş)
- Ne zaman (ay) ürün isteniyor?
Ahmet
Maranki nin ‘Mucıze kaynağı cevizin bilinmeyenleri’ adlı yazsı http://www.maranki.com/425_Mucize-Kaynagi-Cevizin-Bilinmeyenleri.html
Variedades
HARTLEY
| Características del árbol | Características del fruto | ||
|---|---|---|---|
| Vigor: | Moderado. | Fecha de Cosecha: | 5 de Abril (R.M.,Chile). |
| Hábito de Crecimiento: | Semi erecto. | Color: |
90 – 95% categoría light. |
| Época de Floración: | 10 de Oct. (R.M.,Chile). | Forma: | Ancha y aplastada en la base con punta aguzada. |
| Polinizantes: | Amigo y Franquette. | Nuez: | 50% pulpa. |
| Producción: |
Alta (86% laterales fructíferas). | ||
| Precocidad: | Medianamente precoz. | ||
HOWARD
| Características del árbol | Características del fruto | ||
|---|---|---|---|
| Vigor: | Medio | Fecha de Cosecha: | 10 de Abril (R.M.,Chile). |
| Hábito de Crecimiento: | Semi erecto. | Color: |
90 a 95% categoría light |
| Época de Floración: | 20 Sept. (R.M., Chile). | Forma: | Redonda y lisa. |
| Polinizantes: | Cisco. | Nuez: | 49% pulpa. |
| Producción: |
Muy Buena (90 %laterales fructíferas). | Calibre: | Medio a grande (6,6grs. de pulpa.) |
| Portainjertos: | J. regia. | Vida Post-Cosecha | Buena. |
| Precocidad: | Muy precoz. | Usos: | Exportación sin cáscara. |
| Observaciones: | Requiere severa poda cada año. | ||

