Saturday, January 14, 2012

Şili Cevizi




Ceviz, Genus Juglans ağacından çıkan yenilebilen bir tohumdur.

Karvulmamış iç ceviz n-3 fatty acid içerir ve antioxidants yüzdesi de yüksektir.  N-3 fatty acid halk arasında bilinen adı ile Omega-3 fatty acids genelde balık yağında, keten tohumunda bulunur. Yenilebilir tohumlarda sadece iç cevizde omega-3 in bulunması ceviz e sağlıklı yenilebilir tohum ünvanını vermiştir. The Journal of the American College of Nutrition dergisin deki bir araştırmaya göre ceviz ve ceviz yağı stress i azalttığı da söylenmektedir. Yine başka bir çalışmada ise ceviz tüketimi fazla kilolu yetişkinlerde vücut yağ kullanımını geliştirdiği söylenmektedir.

Verilere göre, Türk halkı en çok ceviz tüketiyor. Yılda, kişi başı yaklaşık 2,86 kilogram ceviz tüketiliyor. Ülkemizdeki ceviz üretimi 2011 verilerine göre 177.298 tondur.

Ceviz üretiminin yetersiz olduğu Türkiye'de, 11 ayrı ülkeden ceviz ithalatı yapılıyor. Bulgaristan, Moldova, Kırgızistan, Türkmenistan gibi ülkelerden çok düşük fiyatlarla Çin mallarında olduğu gibi ceviz ithal edilmektedir. Daha kaliteli ceviz ise Şili ve ABD den ithal edilmektedir.

Ceviz ithalinde KDV oranı %1, gümrük vergi oranı ise %43,2dir.
Şili cevizinin kalitesi dünyada genelinde bilimekte ve gerek müşteriler gerekse ithalatçılar arasında tercih edilmektedir. Şili de ceviz üretimi Mart ayında başlamasına rağmen, ürün fiyatı Nisan ayında belirlenir ve Mayıs ayından itibaren ürün ithalata hazır olur.

Şili cevizini ithal etmek isteyenerin aşağıdaki bilgiler ile birlikte info@eastbazaar.net adresine email gönderdikleri takdirde, sizinle irtibata geçebiliriz.
  1. Şirket bilgieri (Şirket adı, vergi numarası, adres, telefon, ilgili şahıs)
  2. Ne çeşit ürün isteniyor? (kabuklu, kabuksuz)
  3. Eğer iç ceviz isteniyorsa, ne çeşit isteniyor? (Kelebek ceviz, kırık parça ceviz)
  4. Ne renk iç ceviz isteniyor?
  5. Ne kalibrede ceviz isteniyor?
  6. Sipariş miktarı nedir?
  7. Paketlenme şekli nasıl isteniyor?
  8. Sipariş devamlılığı varmı? (bir kereye mahsus, devamlı sipariş)
  9. Ne zaman (ay) ürün isteniyor?
Ahmet Maranki nin ‘Mucıze kaynağı cevizin bilinmeyenleri’ adlı yazsı http://www.maranki.com/425_Mucize-Kaynagi-Cevizin-Bilinmeyenleri.html

Variedades

HARTLEY

Características del árbol Características del fruto
Vigor: Moderado. Fecha de Cosecha: 5 de Abril (R.M.,Chile).
Hábito de Crecimiento: Semi erecto. Color: 90 – 95%
categoría light.
Época de Floración: 10 de Oct. (R.M.,Chile). Forma: Ancha y aplastada en la base con punta aguzada.
Polinizantes: Amigo y Franquette. Nuez: 50% pulpa.
Producción: Alta
(86% laterales fructíferas).
   
Precocidad: Medianamente precoz.    

HOWARD

Características del árbol Características del fruto
Vigor: Medio Fecha de Cosecha: 10 de Abril (R.M.,Chile).
Hábito de Crecimiento: Semi erecto. Color: 90 a 95%
categoría light
Época de Floración: 20 Sept. (R.M., Chile). Forma: Redonda y lisa.
Polinizantes: Cisco. Nuez: 49% pulpa.
Producción: Muy Buena
(90 %laterales fructíferas).
Calibre: Medio a grande (6,6grs. de pulpa.)
Portainjertos: J. regia. Vida Post-Cosecha Buena.
Precocidad: Muy precoz. Usos: Exportación sin cáscara.
Observaciones: Requiere severa poda cada año.